Diversifiera din investeringsportfölj på rätt sätt

För att lyckas med dina investeringar, det vill säga förbättra dina chanser för avkastning och minimera risken för marknadskrasch, måste du diversifiera din investeringsportfölj. Här tar vi en titt på vad begreppet “diversifierad investeringsportfölj” innebär samt hjälper dig på vägen med hur du diversifierar dina investeringar.

En diversifierad investeringsportfölj är helt enkelt en samling olika investeringar i olika värdepapper, alternativt inom olika värdetillgångar. Anledningen till att investerare diversifierar sina portföljer är att det minskar den totala risken. Chansen för att förlora alla sina pengar minimerar allt eftersom riskerna är spridda inom olika sektorer.

Diversifiering inkluderar allt från aktieinnehav i olika branscher och länder men också investeringar i olika värdepapper: som råvaror, indexfonder och kryptovalutor!

Lyckas med din diversifiering

Diversifiering kan låta något komplext för nybörjarinvesteraren. Men tro oss när vi säger att det kommer ske naturligt så fort investeringar blivit en vana.

Första steget för en lyckad diversifiering är att hitta en bra handelsplattform – en plattform med ett stort utbud av tillgångar att diversifiera sin portfölj med. Vi förespråkar saxo i detta fall då de bland annat har 19,000 aktier från 37 globala börser, över 9,000 CFD:er och mer än 1,200 börsnoterade aktie-, index-, och futures.

När du väl valt en handelsplattform och registrerat dig börjar det roliga: investerandet! Ett av de snabbaste sätten att bygga en diversifierad portfölj är att investera i flera aktier. Försök att investera i åtminstone 10 aktier, men inte mer än 20. Här är det viktigt att du diversifierar portföljen med aktier från olika sektorer och inte bara inom en för att den blomstrar just nu. Köp exempelvis några aktier inom spelbranschen, några inom sjukvården, några inom förnybar energi och så vidare.

Har du varken tid eller lust att undersöka individuella aktier kan du alltid köpa en indexfond. Dessa fonder följer ett specifikt marknadsindex och istället för att investera själv gör en fondförvaltare det åt dig.

Diversifiering är den säkraste investeringsstrategin

Trots att diversifiering kan låta något komplicerat är det betydligt enklare än så. Alla investerare kan lära sig att diversifiera sina portföljer. Faktum är att det är den säkraste (och bästa) investeringsstrategin för den som vill sprida sina risker och öka sin potentiella avkastning.

När du bygger din diversifierade investeringsportfölj skyddar du inte bara dina investeringar, du får också en utmärkt chans för att se dina investeringar växa. Inget är hugget i sten när det kommer till diversifiering, snarare handlar det om att bygga en portfölj som passar dig och dina ekonomiska förutsättningar samt mål.