Vad är snabblån och hur funkar det?

Ett snabblån är ett mindre privatlån utan krav på säkerhet, dvs. en typ av blancolån. Snabblån kallas ibland även för sms-lån, eftersom många av lånen kan göras genom att skicka iväg en ansökan via sms. Några typiska kännetecken för snabblån är att det rör sig om mindre lånebelopp, oftast under 10.000 kronor, med snabb utbetalning och kort återbetalningstid. De har även väldigt hög ränta, och du får ofta betala tillbaka lånet plus några hundralappar i avgift/ränta. Till skillnad mot vanliga privatlån, så är räntan betydligt högre. Däremot kan snabblån ofta betalas ut snabbare, så är du i en väldigt akut ekonomisk situation så kan det vara ett alternativ. Vanliga personlån kan ta upp till en vecka innan de betalas ut, men har ofta betydligt lägre ränta. De har ofta även längre återbetalningstid, vilket gör att du inte behöver betala lika mycket på en och samma gång.

Många som använder sig av ett eller flera snabblån kan hamna i ett läge där de inte kan betala tillbaka, då lånetiden är kort – hela lånet ska vara betalt inom 1-3 månader. Se till att du har de ekonomiska möjligheterna att betala tillbaka ditt lån innan du tar ett snabblån. Detta bör ses som en sista lösning om du har uttömt dina andra möjligheter. Var försiktig med snabblån, speciellt om du inte har så stora kunskaper inom bank, finans och lån – det är bra att ha kunskap om räntor och liknande, så att du vet vad det är du betalar.

Hur går det till?

Om du ansöker om snabblån, så kan du antingen göra en ansökan via långivarens hemsida, alternativt skicka ett sms till långivaren med bland annat ditt personnummer. Oftast behöver du signera din ansökan med ditt bank-id. När din ansökan är inskickad, kan du i många fall få ett besked direkt på skärmen alternativt i vändande sms. Det är endast i vissa fall det sker en manuell handläggning och då kan det ta upp till ett dygn innan du får svar. Om din ansökan sedan blir godkänd, så kommer långivaren att betala ut pengarna till ditt bankkonto på en gång. En del gör en direktbetalning till din bank, så att du har pengarna på ditt konto på en gång (även kvällar och helger). Förmodligen är det här namnet snabblån kommer från – en snabb ansökan och en snabb utbetalning, så att du i många fall kan ha pengarna på kontot inom bara några minuter. Du betalar tillbaka ditt lån inom den angivna tidsramen, oftast inom en månad, men ibland upp till tre månader. Vissa lånegivare erbjuder ett lägre belopp att låna första gången, för att se att du har möjlighet att betala tillbaka. Sköter du din betalning, så kan du i ett senare läge låna ett högre belopp.

Tänk som sagt på att snabblån kan bli ganska dyra och bör ses som en sista utväg – men att de går snabbt att få ut, och ofta med en smidig och snabb låneansökan.