Kryptovalutor att hålla koll på 2022

Kryptovalutor har verkligen varit på tapeten de senaste två åren. Kanske har det att göra med coronapandemin, eller så beror det helt enkelt på att de digitala valutorna blivit mer allmänt accepterade. Hur som helst ser vi ett ökat intresse inte andra kryptovalutor än just Bitcoin som var den första kryptovalutan på marknaden.

Även om värdet på Bitcoin (BTC) fortfarande är högt och det kan löna sig att köpa Bitcoin, är det en väldigt volatil valuta och samtidigt finns det ett begränsat antal coins. De nya, alternativa kryptovalutorna skiljer sig dock från Bitcoin. Många har avancerade funktioner som möjliggör snabbare och enklare transaktioner än vad Bitcoin kan erbjuda. Detta gör att många investerare får upp sina ögon för andra kryptovalutor än just Bitcoin. Några av dessa alternativ listar vi nedan.

Ethereum

Ethereum är utan tvekan den kryptovaluta som rankas efter Bitcoin baserat på populariteten. Ethereum är en decentraliserad mjukvaruplattform som möjliggör att smarta kontrakt och decentraliserade applikationer (dApps) kan byggas och köras utan driftstopp eller bedrägerier samt utan kontroll från tredje parter.

Målet med Ethereum är att skapa en decentraliserad finansiell produkt som alla i världen kan komma åt och använda sig av. Det är just denna nytänkande och avancerade produkt som gjort att Ethereum blivit så populär och ökat drastiskt i värde senaste tiden.

Litecoin

Som tvåa på listan har vi Litecoin (LTC) som lanserades redan tillbaka i 2011. Litecoin är baserat på ett globalt betalningsnätverk med en så kallad “öppen källkod” som inte kontrolleras av någon central myndighet. Även om Litecoin påminner om Bitcoin på många sätt har Litecoin ting som skiljer de två kryptovalutorna åt. Bland annat möjliggör Litecoin snabbare transaktioner tack vare blockkedjans genereringshastighet.

I november 2021 värderas Litecoin på 14 miljarder dollar i börsvärde och cirka 200 dollar per token, vilket gör Litecoin till en av de största kryptovalutorna i världen.

Dogecoin

Ingen kan ha förbisetts Dogecoins ökade popularitet det senaste året. Dogecoin kallas även många gånger för “meme coin” och är en kryptovaluta baserad på memen med en Shiba Inu-hund som trendade på internet för flera år sedan. Dogecoin har funnits på marknaden sedan 2013, men det var först 2020 som valutan exploderade i popularitet.

En av anledningarna till att Dogecoin blivit så populärt är tack vare omtalande av de stora profilerna Elon Musk och Mark Cuban. Det är när välkända människor som dessa förklarar sitt intresse för kryptovalutor som oss “vanliga” människor öppnar upp ögonen för valutorna.

Ripple

Ripple är en digital teknik som fungerar både som en kryptovaluta och ett digitalt betalningsnätverk för finansiella transaktioner. Första gången Ripple såg världen var 2012 och sedan dess har kryptovalutan bara ökat i popularitet. Token som används för kryptovalutan kallas XRP, varav Ripple faktiskt är namnet på själva företaget och nätverket.

Eftersom Ripple inte faller under någon central myndighet och håller sig borta från regleringar, förespråkar många investerare tekniken. Syftet med Ripple är att fungera som en mellanliggande mekanik för utbyte mellan två valutor och nätverk – som ett slags temporärt lager för avveckling.