Är du intresserad av valutahandel men vet inte riktigt var du ska vända dig? Då kan vi rekommendera nätmäklaren Fortissio. För att du ska kunna komma igång snabbt och enkelt har vi satt ihop en sammanfattad guide om allt som berör Fortissio, där vi går igenom allt du bör veta om vad det är, vad det innebär och hur du använder det med framgång.

Innan vi sätter igång vill vi bara vara tydliga med att poängtera att i och med att det rör sig om valutahandel så finns det alltid en viss risk för dig som användare. Detta gäller även då med nätmäklaren Fortissio. Samtidigt finns det lika många fördelar med Fortissio som det finns med andra liknande nätmäklare och plattformar, så länge du är medveten om vad det innebär och vilka risker som finns. Förhoppningsvis kan denna guide göra det hela lite tryggare!

Vad är Fortissio?

Fortissio är, som tidigare nämnt, en nätmäklare där du som användare kan ägna dig åt olika typer av valutahandel. Närmare bestämt erbjuder de dig att syssla med vad de kallar för Fortissio trading. Utöver det ger plattformen dig dessutom möjligheten att handla i Contract For Difference (CFD).

Hos just Fortissio finns det mer än 230 stycken CFD:er att tillgå, och det inte bara i en kategori utan i flera olika. De har CFD:er i både aktier, index, och så vidare.

Nätmäklaren har funnits sen år 2001, där de sen start har varit registrerade hos Greklands kapitalmarknadskommission, Hellenic Capital Market Commission. Inte nog med detta så är Fortissio även en plattform som ingår i investmentbolaget Vie Finance.

Bra att veta innan du sätter igång

Har du aldrig tidigare handlat med CFD:er, eller om du känner dig osäker på någonting som berör det är det alltid smart att fråga någon som kan ämnet innan du ger dig in i det. Att jobba med eller hålla på med trading är nämligen inte så enkelt som det kan låta.

Därför bör du ha både kunskap och erfarenhet om trading och riskerna med det innan du sätter igång. Glöm inte heller att din handel alltid bara ligger på dig, inte på Fortissio som plattform eller på någon annan. Det finns med andra ord inga garantier om att du inte kan förlora dina pengar.

Contract For Difference

Detta avsnitt är för dig som är intresserad av att handla CFD:er hos Fortissio. Antalet CFD:er som finns att ta del av på plattformen finns inte bara där för att det ska låta eller se bra ut, utan de alla finns där för att plattformen ska kännas mångsidig och välkomnande för alla. Du själv bestämmer om du vill handla med aktier eller index. Utöver detta finns det ytterligare drygt 228 stycken att välja bland.

Men vad är då CFD:er lite mer konkret? Man kan se det som att CFD är som ett slags ekonomi instrument, där du handlar med en produkt som liknar en viss aktie eller fond men utan att du faktiskt äger den. Det må låta komplicerat, men när du väl fått grepp om det kommer det kännas rätt självklart. Den stora skillnaden är dock att du vid handel av CFD kan få en något mer synlig ränta på ränta effekt, det till skillnad från t.ex. vanlig aktiehandel.

Något som kan göra det hela lite mer betryggande är att Skatteverket är med och anpassar handeln med CFD:er. Du kan därmed vara säker att handeln går till på rätt sätt. Du kan till och med läsa om CFD på Skatteverkets hemsida om du så skulle vilja. 

Du väljer den CFD du vill handla med

Vilken CFD du ska handla med är upp till dig att avgöra. Precis som med vanlig handel av aktier, fonder och andra värdepapper finns det såklart några som är mer populära än andra. Kanske är det smart att börja med de mest populära om du inte har så mycket egen erfarenhet, eller så kör du ditt helt egna race och går på en helt annan komponent. Det är som sagt upp till dig. De mest populära CFD:erna hos just Fortissio är bland annat aktier, index, valutapar, börshandlade fonder och råvaror.

Hävstänger – vad är det?

Du kommer med stor sannolikhet möta på begreppet hävstång när du använder Fortissio och handlar med deras CFD:er. Med hävstång menas att den latenta produkten förändras långsammare än vad den position du har tagit gör. Beroende på vilken typ av produkt det rör sig om kan en hävstång ligga på mellan 2-30 gånger i omsättning.

När du handlar produkter med hävstänger bör du vara medveten om riskerna. Dessa är nämligen ganska mycket större än om du pysslar med vanlig handel av värdepapper. Innan du sätter igång bör du alltså lära dig vad det innebär och hur du ska hantera det. Här är det ingen bra idé att bara testa sig fram. 

Skapa konto hos Fortissio

Plattformen Fortissio har inte bara många valmöjligheter när det kommer till CFD:er och andra typer av värdepappershandel. Utan det finns även goda valmöjligheter när det kommer till olika slags konton. Detta gör att alla kan använda sig av Fortissio, både nybörjaren och proffset.

Totalt sett finns det nio slags konton du kan välja mellan – vilket konto just du får baseras på storleken på den summa du väljer att sätta in på ditt konto för att handla med. Som minimum kan du sätta in 200 USD, och då kallas ditt konto för Basic. Denna kontotyp gäller fram till det att du gör en insättning på mer än 1999 USD.

Beroende på storleken på ditt konto kommer avgifterna och prisskillnaderna mellan köp och sälj variera. Denna prisskillnaden kallas även för spread (kan vara bra att veta om). Värt att nämna är att ju större konto du har – alltså ju mer pengar du sätter in och handlar för – desto mindre blir denna spread. Handlar du för stora summor på en gång minskas alltså avgifterna.

Fortissio trading

För att kunna använda Fortissios olika tjänster behöver du antingen gå in på PROfits hemsida eller ladda ner deras app. PROfit är nämligen den trading plattform som erbjuder dig att använda just Fortissio.

Vad är PROfit?

PROfit är en tradingplattform vars kurser liknar tjocka stearinljus eller blockljus. Dessa kallas för candle sticks och används även i tekniska analyser. När du går in på PROfit syns bland annat Autochartist – ett tekniskt analysverktyg. Med Autochartist kan du förenkla processen att få stöd, motstånd, volatilitet med mera.

Autochartist har koll på allt. Om handeln är väldigt intensivt och det svänger mycket upp och ner under en kortare period kommer analysverktyget ge dig uppdateringar direkt. Detta gör att du som handlar alltid kan vara på alerten och ha koll på hur det ser ut på tradingplattformen och med dina olika värdepapper.

När du ska ta ut pengar från Fortissio

Att göra ett uttag hos Fortissio är lika enkelt som att göra en insättning på plattformen. Processen ser nämligen exakt likadan ut. I Sverige kan du som användare få pengarna skickade till ditt kredit-/kontokort, Skrill, Neteller eller Klarna omgående. Ditt begärda uttag behandlas under nästkommande arbetsdag och pengarna finns hos dig några dagar senare. 

Därför ska du använda Fortissio

  • Utmärkt för erfarna handlare, men även för nybörjaren
  • Tar inte ut en provisionsbaserad avgift
  • Funktionell och lättanvänd plattform
  • Använder spread för rättvisa avgifter
  • Registrerat hos Hellenic Capital Market Commission

Då ska du inte använda Fortissio

  • Om du vill investera långsiktigt
  • Inte kan sätta in 200 USD eller mer
  • Om du använder MetaTrader

FAQ

Vad bör jag veta när jag använder Fortissio?

När du ska använda Fortissio bör du vara medveten om att du kan förlora dina pengar på den typen av handel som erbjuds på plattformen. Fortissio är inte heller något att använda om du vill satsa på långsiktiga investeringar.

När kan jag handla på Fortissio?

Du kan egentligen handla när du vill på Fortissio. I och med att det finns både en app och en hemsida där du som användare kan handla kan du dessutom göra det varifrån som helst.

Vad står CFD för?

CFD står för Contract For Difference. Fortissio har över 230 stycken olika CFD:er som du kan välja mellan.

Är Fortissio säkert?

Det beror på vad som menas med säkert. Det är inte alltid säkert att du går med plus på denna typen av plattform, men det beror på att handelstypen är rätt osäker. Om man däremot ser till säkerheten med plattformen i sig är Fortissio väldigt säkert. Det är registrerat hos Hellenic Capital Market Commission och anpassat av Skatteverket.