CFD:er är relativt komplexa investeringsinstrument som kommer med sina för- respektive nackdelar. Precis som med alla investeringar finns det en risk för förlust, men lär man sig att hantera dem på rätt sätt kan det vara ett bra sätt att diversifiera sin investeringsportfölj på.

Vad är CFD:er?

CFD är en förkortning av engelskans “Contract for difference” och skulle kunna översättas direkt till svenska som “skillnadskontrakt”. Det är ett avtal mellan två parter där den ena parten är köparen och den andra säljaren. Mellan dessa två parter finns det en mäklare som agerar mellanhand. Mäklaren är en handelsleverantör som idag framförallt opererar online på digitala plattformar. Exempel på en online-mäklare som möjliggör handel med CFD:er är Saxo.

 “Contract for difference” definierar avtalet mellan dessa två parter och mäklaren i förhållande till värdeförändringen på en specifik tillgång över en viss tid.

Varför ska man handla med CFD:er?

CFD-handel ger investerare och traders möjligheten att spekulera och handla med värdepapper och derivat under prisrörelser. Samtidigt kan man genom CFD-handel handla med marginal, vilket ger tradern “hävstång”. Det betyder kortfattat att man kan handla utan att själv behöva betala för hela positionens värde. Eftersom dina pengar således inte är bundna till en enda transaktion kan du använda dem för andra investeringar.

Varför ska man inte handla med CFD:er?

Det finns en hel del fördelar med att handla på CFD-marknaden men givetvis också en del nackdelar. Den hävstångseffekt som är inkluderad i CFD-handel kan förvärra eventuella förluster. Handlare riskerar att förlora hela sin investering om de gör minsta lilla fel, och måste sedan sätta in ytterligare kapital på sitt handelskonto för att balansera den förlorade positionen. Har investeraren lånat pengar påkommer det en ränteavgift, vilket kan bli dyrt i längden. Hävstångseffekten kombinerat med andra, uppenbara riskfaktorer med investeringar kan därför göra CFD-handel till ett dåligt val för den okunniga.

Kom igång med CFD-handel

Om du vägt nackdelarna mot fördelarna och kommit fram till att du vill ge dig på CFD-handel är det bara till att komma igång! Se till att vara tillräckligt påläst innan du påbörjar CFD-handel och investera för guds skull inte pengar i något om du inte har råd att förlora dem. Har du en stabil ekonomi sedan i förväg och några tusenlappar över att riskera kan CFD-handel faktiskt bara vara fördelaktigt.

Första steget är då att surfa till en online-mäklare som möjliggör handel med CFD:er. När du hittat en sajt du tycker om kan du påbörja CFD-handeln!