Starta företag - behöver företaget låna pengar för att komma igång?

Att starta ett företag kräver mycket arbete. Det behövs en mängd dokumentationer, man måste uppfylla juridiska krav och kunna tänka strategiskt. Det kan med andra ord vara väldigt överväldigande. Men utan det hårda arbetet kommer du inte kunna förvandla din affärsidé till ett framgångsrikt företag.

För att förenkla processen något har vi nedan sammanställt en guide med 5 steg så att du ska kunna starta ditt eget, framgångsrika företag. Genom att fokusera på dessa steg kommer du komma närmre dina mål.

1.     Skapa en vinnande affärsidé

För att starta ett företag måste du först skapa en vinnande affärsidé. Du kan exempelvis överväga att köpa en del av en franchise eller ett befintligt företag, alternativt komma på din alldeles egna, unika idé. Men hur?

Fokusera på dina intressen
Tänk på dina intressen och vad du är passionerad kring. Hur bra hade det inte varit om du kunde göra detta samtidigt som du driver ett framgångsrikt företag? Det är möjligt. Brinner du för träning kan du bli en personlig tränare. Brinner du för matlagning kan du öppna ett café. Det finns massvis av möjligheter för den som vågar kämpa för att nå sina mål!

Bygg vidare på dina kunskaper och färdigheter
Det kanske låter som en självklarhet, men faktum är att ditt företag är mer benäget att bli framgångsrikt om du gör något du är bra på. Så fortsätt bygga vidare på dina kunskaper och färdigheter!

Undersök den nuvarande marknaden
Ett tredje sätt att skapa en vinnande affärsidé på är helt enkelt genom att undersöka den nuvarande marknaden. Vad finns det gott om och vad är det brist på? En framgångsrik affärsidé är ofta en som fyller ett tomrum och gör det på ett kreativt och unikt sätt.

När du väl har bestämt dig för vilket företag du vill starta, börjar det riktiga arbetet!

2.     Och sedan en affärsplan

Att göra en affärsplan är nästa viktiga steg inför startandet av ett företag. Din affärsplan kommer att vara betydande när du och andra utvärderar ditt företag. Ska ett företag låna pengar är affärsplanen superviktig – investerarna eller långivarna läser nämligen igenom affärsplanen innan de förser företag med ett kapital.

En viktig del i affärsplanen är marknadsföringsplanen, som förklarar olika marknadsföringsstrategier som kommer att användas för att annonsera och marknadsföra produkterna eller tjänsterna.

3.     Kom igång med finansiering

När affärsplanen väl är redo är det dags att börja leta efter kapital till företag. De flesta företag vänder sig till investerare som letar efter sätt att diversifiera sin investeringsportfölj med nyskapade företag, men även traditionella banklån. Bägge dessa alternativ är bra sätt att finansiera sitt nya företag på, men det kan givetvis resultera i skulder om man inte går plus med sina affärsvinster.

Innan man skapar ett företag är det därför viktigt att ha ett visst kapital till att täcka mycket av utgifterna. Se över vad du kan göra för att sänka kostnaderna på dina räkningar i god tid inför skapandet av ditt företag. Har du inte investeringar redan är detta såklart att överväga, eftersom det kan ge dig potentiellt höga avkastningar inom relativt kort tid. Om du är helt ny inom fronten rekommenderar vi att du utforskar dessa investeringsprogramvaror.

4.     Fixa allt det juridiska och praktiska

Nu har du affärsplanen, pengarna och är förhoppningsvis också ambitiös och exalterad. Då är det dags att komma igång! Men innan du gör detta är det viktigt att ta hänsyn till alla juridiska aspekter. Du måste exempelvis välja vilken bolagsform du ska ha och registrera detta hos Bolagsverket. Sedan måste du ansöka om F-skatt, registrera dig för moms och skaffa eventuella tillstånd och företagsförsäkring.

När allt det juridiska är fixat kan du börja tänka på varifrån du och dina eventuella medarbetare ska jobba. Kommer ett hemmakontor fungera eller behöver ni hyra en lokal för att kunna hjälpa era kunder? Liknande frågor kommer att vara kontinuerligt återkommande under fasen av skapandet av ett nytt företag.

5.     Arbeta hårt och ge inte upp!

Att driva ett eget företag är inget lätt jobb. Men när du väl har tagit igenom dig hela processen med att starta ett företag har du redan kommit en väldigt bra bit på vägen. Nu är det viktigt att inte ge upp utan fortsätta kämpa.

För att driva ett framgångsrikt företag krävs det att du säljer och går med plus. Du bör såklart ha ett säkerhetsnät som täcker förluster det första året, men planen är ju att du så småningom att du ska tjäna på att ha ett företag. För att nå dit krävs det att du håller ordning på ekonomin, vet hur du marknadsför dina produkter och/eller tjänster på rätt sätt samt givetvis också hur du säljer!