Så kan du sänka kostnaderna på dina räkningar

Alla svenskars ekonomiska situationer och mål skiljer sig åt. Kanske sparar man pengar för att köpa ett hus, bil eller en utlandsresa. Några kämpar för att betala av skulder och andra kan knappt klara sig från en lön till en annan.

Ett stort steg mot att nå sina mål är att noggrant utvärdera sina utgifter och skära ner på sina räkningar. Din månadsbudget inkluderar sannolikt vardagliga behov, som hyra, transport, mat och underhållning. Detta ska det finnas plats till, men att hitta ett sätt att spara pengar på alla dina månatliga utgifter kan hjälpa dig att förbereda dig inför framtiden och nå dina mål snabbare!

Byt elleverantör

Visste du att du som husägare kan spara upp till 1200 kronor årligen på att byta elleverantör? Saken är nämligen den att det finns massvis av elleverantörer som tävlar om kunderna. Detta gör att du kan hitta det billigaste elavtalet och spara hundratals kronor årligen.

Till att börja med bör du kika på ditt närvarande avtal. Är det ett fast eller rörligt elpris? Hur stor är din elförbrukning? Finns det ett billigare alternativ?

När du kikat på dessa ting kan du använda dig av en prisjämförelsesida för att hitta det billigaste elavtalet, alternativt ringa till olika elbolag på marknaden för att se vad de kan erbjuda dig.

Byt mobilabonnemang

Våra mobiltelefoner är idag en så stor del av våra liv att vi nästan glömmer hur mycket vi betalar för dem. De känns som en nödvändighet, och att förändra vår livsstil vore absurt. Men faktum är att långt ifrån alla nyttjar all den data och de kostnadsfria samtalen och sms:en de har. Se därför över ditt närvarande abonnemang och se om det inte kan löna sig att teckna ett annat. Några gånger kan det till och med vara smart att byta mobiloperatör.

Sänk transportkostnaderna

Oavsett om du kör bil eller använder kollektivtrafik utgör resekostnaderna troligtvis en stor del av dina månatliga utgifter. Som tur är finns det sätt att minska resekostnaderna på!

Du kan, exempelvis, byta till en billigare bilförsäkring än den du redan har. På samma sätt kan du köpa billigare bensin eller helt enkelt låta bli att ta bilen till varje plats du ska.

Åker du tåg ofta kan du försöka boka tågbiljetterna i förväg. Bara genom att göra detta kan du spara hundratals kronor per resa!

Se över dina “nöjes”-abonnemang

Några gånger tecknar vi ett abonnemang på en streamingtjänst bara för att se en enstaka film eller serie. Sedan glömmer vi bort att säga upp abonnemanget då det “ändå bara rör sig om nån hundralapp”. Men en hundralapp om året är 1200 kronor årligen.

Se därför över vilka aktiva abonnemang du har och försök säga upp de du kan. Behöver du verkligen ett abonnemang på tre olika streamingtjänster eller räcker det med en? Det samma gäller musikverktyg – behöver du verkligen Spotify Premium eller räcker det med ett konto som inte är premium?

Har du turen på din sida kan du höra med kompisar eller familjemedlemmar och se om inte de vill dela med sig av något av deras många abonnemang, eller åtminstone dela kostnaden med dig!