Kryptovaluta är en digital, eller virtuell valuta, som använder kryptografi som säkerhet.

Kryptovaluta är svår att tillverka på falska villkor på grund av denne säkerhetsfunktion. En karakteriserande funktion vid kryptovaluta, och möjligtvis dess mest övertygande attraktionskraft, är dess karaktär. Den är inte utskickad av någon central auktoritet såsom en centralbank, vilket teoretiskt gör den immun mot regeringsinblandning eller manipulation.

Den anonyma karaktären av kryptovalutatransaktioner gör dem väl lämpade för en mängd brottsliga aktiviteter såsom penningtvätt och skattefusk.

Den första kryptovalutan som fångade offentlighetens uppmärksamhet var Bitcoin, som lanserades år 2009 av en privatperson eller en grupp kända under pseudonymen Satoshi Nakamoto. I september år 2015 fanns det över 14,6 miljoner Bitcoins i omlopp med ett totalt marknadsvärde på 3,4 miljoner dollar.

Bitcoins succé har banat väg för ett antal konkurrerande kryptovalutor såsom Litecoin, Namecoin och PPcoin.

Fördelar och nackdelar

Kryptovalutor gör det lättare att överföra medel mellan två parter i en transaktion. Dessa överföringar görs lättare genom användning av offentliga och privata nycklar av säkerhetshänsyn. Dessa kapitalöverföringar görs med minimala handelsavgifter som gör det möjligt för användare att undgå de tuffa avgifterna som blir pålagda av de flesta bankerna och finansiella institutioner för trådlös överföring.

Den centrala själen i Bitcoin är den Blockchain som användes för att lagra ett online register över alla de transaktionerna som vid någon tidpunkt har blivit utförda vid användning av Bitcoins, erbjudande en datastruktur för detta register som kan vara utsatt för ett begränsat hot från hackare och som kan kopieras direkt av datorn.

Många experter anser att denne Blockchain har viktiga användningsmöjligheter inom teknologin, såsom online röstning och skapandet av storfonder samt större finansiella institutioner. Storbanker såsom JP Morgan Chase ser potentialen i kryptovalutor för sänkning av transaktionsavgifter för att göra betalningsbearbetning mer effektivt.

Eftersom kryptovalutor emellertid är visuella och inte har ett centralt förvar kan en digital kryptovaluta balans bli raderat vid en datorkrasch om en säkerhetskopia av aktierna inte är tillgängliga. Eftersom priser är baserade på leverans och krav kan den kursen som kryptovalutan har växlats till en annan valuta variera i bred utsträckning.

Kryptovalutor är inte immuna mot virus och hacking. I Bitcoins korta historia har företaget varit utsatt för över 40 stölder, innefattande några som överskred 1 miljon dollar i värde.

Många betraktar fortfarande kryptovaluta som ett hopp om att en valuta som bevarar värde kan existera, vara lättare transportabel än hård metall och vara utan inflytning från centralbanker och regeringar. Kritikerna av kryptovaluta ser valuta såsom Bitcoin som endast ännu en spekulativ tillgång, där värdet blott är ett uttryck för marknadens mani och irrationella investeringar företaget av små-investerare utan djupare kännedom för det som de köper.