Guiden för dig som vill komma igång med Fortissio

Att gå i pension kan kännas avlägset för den som är mitt i livet, men ju tidigare du börjar tänka på det, desto mindre tid behöver du faktiskt spendera på det. Eftersom de pengar du placerar i fonder eller aktier växer år för år, kommer du kunna göra mest med små medel ju tidigare i livet du gör det. Låter det krångligt? Här förklarar vi mer.

Små summor under lång tid

Det fina med att placera pengar i fonder som växer är att det räcker med mindre belopp tidigt i livet för att de ska växa och bli ansenliga summor du kan plocka ut efter att du har gått i pension. Ju senare i livet du börjar spara, desto mer behöver du sätta undan av dina egna pengar. Genom att utnyttja marknaden och den ekonomiska tillväxt den globala marknaden värnar om växer dina pengar automatiskt i utbyte mot en liten avgift.

Även om du alltså studerar eller har ditt första jobb med marknadens minimilön kan ett par hundralappar vara allt som krävs för att börja bygga ditt pensionskapital. När du sedan får ett bättre betalt arbete kan du sätta in lite mer. Det svåra är att få ordning på pensionssparandet under de tidiga tjugoåren.

Tjäna extra pengar

Det som framför allt gör det svårt att stoppa undan pengar är att man sällan har några över. Går man på studielån och inte har ett sidojobb finns det inte stor marginal för att klara hyran och levnadskostnaderna i staden. Om du inte lyckas hitta ett lukrativt extrajobb kan du försöka skrapa ihop de där hundralapparna via datorn om du är duktig. Många ungdomar har sökt sig till pokervärlden online, eSport betting, affiliate-bloggar eller content writing som ger möjlighet att tjäna sina egna pengar i hemmets lugna vrå.

Eftersom olika onlinejobb ofta har flexibla arbetstider är dessa enkla att kombinera med studier, samtidigt som du inte behöver ha en formell utbildning färdig för att söka dessa jobb.

Planera alltid för det värsta

Det är tråkigt att behöva planera sin ekonomi redan som ung, men det är viktigt att förstå hur det sociala nätet fungerar och vilka variabler som påverkar din ekonomi på både kort och lång sikt. Bara för att man har det bra i nuläget betyder inte det att man alltid kommer att sitta säkert med ett heltidsjobb. Sådana samhällsbärande funktioner som socialbidrag, bostadsbidrag, pension och barnbidrag kan ändras i samband med politiska skiftningar och därför är det viktigt att du har satt pengar åtsidan när du haft möjlighet.

Utnyttja de möjligheter som finns omkring dig. Spelar du på nätcasino, ta till dig de free spins och bonusar som erbjuds, är du osäker på hur aktiemarknaden fungerar, ta ett möte med din bank. Läs bloggar om vad som krävs för att bli en affiliate, eller utveckla en talang som kan leda till extra inkomster. Många arbetsgivare kommer att uppskatta det faktum att du kan många olika saker och du kommer också kunna navigera en ständigt förändrad arbetsmarknad in i framtiden.