Vad är en försäkring?

Många drömmer om att tjäna pengar via datorn, för att vara fri, resa eller bo utomlands. Kanske har du sett influencers och instagrammare som visar upp en bekymmersfri livsstil från varma breddgrader, där deras halvtidsjobb täcker levnadskostnaderna med råge? Uttrycket digital nomad slog igenom på allvar för 5–6 år sedan, och sedan dessa har denna art fortsatt att bosätta sig och frodas i olika oaser runt om i världen. Undrar du hur det fungerar? Kan man egentligen leva hela sitt liv som en digital nomad?

Många yrkesgrupper

En digital nomad är inte bara en typ av människa, utan väldigt många yrkeskategorier och livsstilar faller ibland in under uttrycket. Vissa vill gärna kalla sig själva för digitala nomader, medan andra mer ser sig som en emigrant eller expat som de så ofta kallas. Beroende på vad man sysslar med och hur man är anställd ser livet lite annorlunda ut för de olika utomlandssvenskarna som jobbar via datorn. Några är egenanställda och styr helt över vilka kunder och projekt man tar sig an, medan andra arbetar för större företag som bara är beroende av deras tjänster online.

Några är skribenter, andra fotografer, några skriver musik och andra redigerar film. Man kan skapa logotyper, grafisk design, jobba med kundservice eller helt enkelt vara en influencer eller bloggare som lyckas tjäna pengar på detta. Några driver onlinecasino, jobbar som översättare eller skapar webbsajter som Djurcentrum.se åt olika kunder.

Svårigheter som digital nomad

Fördelarna med att vara en digital nomad är såklart friheten och möjligheterna som ett online-jobb medför. Det finns mängder av livsstilar att välja mellan och människor att samarbeta med. De mest tydliga nackdelarna är dock att det kan vara svårt att få ihop tillräckligt med projekt och kunder om man är ny i branschen för att faktiskt överleva på sitt jobb. Det är tuff konkurrens och en osäker arbetsmarknad, samtidigt som man ofta tävlar mot andra frilansare från hela världen. Även om arbetstillfällena är många, är också frilansarna många.

Det kan också vara svårt att hitta en plats där man alltid är garanterad bra uppkoppling, strömförsörjning och att skaffa fasta arbetsrutiner på dessa platser. Långt ifrån alla människor trivs med att vara sin egen dräng och chef på samma gång. Förutom att man måste vara disciplinerad måste man också hitta rätt plats att vara på, och i slutändan kan det hända att man har ungefär samma rutiner som när man jobbar på ett vanligt jobb.

Jobba sig uppåt

Som med alla andra jobb måste man dock jobba sig uppåt. Det kan vara bra att börja jobba tillsammans med ett pålitligt varumärke eller att skriva för en känd sajt som Elhoj.nu och helt enkelt kunna visa upp arbetsprover från väletablerade företag. Att skriva copy för Amazon, eller översätta serier åt Netflix, till exempel, kommer inte ge dig bra betalt men det är välkända namn att sätta på CV:t. När man har tagit några good will-jobb och arbetat upp ett rykte är det dags att höja sin timlön och nivån på de projekt man tar sig an.