Förbered dig ekonomiskt på 2022

Litt intro:
Under förra året så blev svenska kronan avsevärt starkare, men det börjar vända lite igen. Allt fler börjar få upp ögonen för valutahandel, som fick sig en rysare när norska kronan gick förbi den svenska i förra veckan.Valutahandel är en fantastisk investeringsmöjlighet och intresset växer snabbt bland privatpersoner. Lär dig lite grunder om valutahandel nedan.

Dollarn – en tillfällig tillflyktsort

Samtidigt så blir dollarn en tillflyktsort, då aktiemarknaden lite mer skakig än vanligt. I Skandinavien finns bara ett fåtal riktigt bra valutamäklare, men genom Valutahandel.se så kan man enkelt hitta de mest seriösa. Den ledande sajten i Skandinavien om handel med valutor, brukar posta några nyheter varje dag. Du kan även följa deras nyhetsflash, som visar korta och högaktuella nyhetsklipp om aktier, valuta och råvaror.

Hur kommer man igång med valutahandel?

För alla som inte handlat valuta tidigare så är det bra att läsa på lite innan man kommer igång. Givetvis finns det flera olika sätt att lära sig, men vår favorit är helt klart att lära sig valutahandel med valutaskolan. Varför? Jo, här tas nämligen allt upp av intresse, som kan påverka valutakurser. Du kan enkelt lära dig och får även en egen ordlista med krångliga begrepp inom forex trading. Ifall du är ny så vill du troligen även läsa på mer om fundamental analys, lära dig hur man räknar olika delar (såsom pips och pipetter) samt upptäcka mer om teknisk analys.

Kortsiktiga traders brukar nämligen ofta använda tekniska indikatorer som Relative Strenght Index (RSI), Bollinger Bands, Stochastics eller Pitchfork indikatorn. Genom att förstå hur en candlestick graf fungerar så kan man ytterligare utläsa vart marknaden är på väg. Genom att skapa en handelsjournal så kan du enkelt håll koll på vad som fungerar eller inte fungerar i din online trading. När du väl är redo att börja, så brukar ett demokonto vara en bra start – där du helt riskfritt kan prova på hur spännande det är att handla valuta med komforten från hemmet, utan att riskera några egna pengar.

Vad satsar de erfarna på?

Det finns normalt 1000-tals instrument att välja på bland vissa aktörer i branschen. Det finns som alltid både för- och nackdelar med varje valutapar. Den mest handlade valutan har varit EUR/USD de senaste 20 åren, just eftersom handeln mellan Europa och USA är gigantisk. Fördelen med stora valutapar är att de ofta är lättare att förutspå och de har väldigt låg spread. Ofta går det att ligga plus på någon sekund, om man trycker på rätt knapp. Men givetvis, så kan man också gå back på någon sekund. Det skandinaviska valutaparet som handlas mest är NOK/SEK, följt av DKK/SEK.

Trenderna brukar vara ganska lätt att förutspå även här, då man alltid enkelt kan följa inflationsnivån, tillväxten, räntan, antal arbetslösa och för närvarande även antal smittade av coronavirus. Ett annat riktigt populärt valutapar är USD/GBP, där traders i stor utsträckning valt pundet det sista året. Storbritannien är också den största marknaden i världen för valutahandel, då landet traditionellt har haft väldigt mycket handel med omvärlden och en egen valuta, trots att mycket affärer görs med både Europa, USA och Asien.  Vi på Världens Ekonomi tycker att det är en bra riskspridning att alltid ha lite valuta i portföljen och inte bara aktier. Men ifall du vill lära dig mer om aktier så är Swedbank’s aktieskola en bra start. För övrigt så är det bra att alltid följa nyheterna, för att se vad som händer i världen.

Valuta eller krypto?

Många yngre har börjat intressera sig för kryptovalutor, då priserna har skenat iväg rejält. Men man får inte glömma bort att riskerna är avsevärt högre när det kommer till Bitcoin, Ethereum och mindre alternativa digitala valutor. Givetvis så finns det också bra möjligheter, men det säkraste är oftast att bara ligga inne i en kryptovaluta riktigt länge – i flera år – medan det inom valutahandel normalt krävs fler affärer per år. Vad man väljer är en smaksak, men det ena behöver givetvis inte utesluta det andra. De flesta sajter som erbjuder valuta, har numera även krypto att handla med, dels via kryptomäklare för att få hävstång men också via en handelsplats eller crypto exchange ifall man hellre bara behåller instrumentet under längre tid.