Guiden för dig som vill komma igång med Fortissio

Livet som student är ofta förknippat med stora lån, nudlar och billig starköl. Det är inte helt lätt att finansiera alla utgifter som tillkommer studietiden när man har en hyra att betala, kurslitteratur att köpa och fester att gå på. Som student är ens budget begränsad och det är svårt att spara pengar. Men ingenting är omöjligt! Här listar vi 5 sätt du kan spara pengar under tiden som studerande.

1.      Lägg undan en del av ditt studielån

I Sverige är det jättevanligt att man tar lån som student. Inte bara för att man inte får ut så mycket från CSN, men också för att räntan är extremt låg gentemot andra lån. Trots detta är det fortfarande stigmatiserat med studielån, precis som med alla andra lån. Vi vill givetvis inte uppmuntra lån och skulder, men för dem utan förutsättningar kan det vara svårt att klara universitetsåren utan pengarna. Därför rekommenderar vi att du lånar pengarna men ser till att lägga undan en del av lånet, som en slags besparing.

2.      Köp så mycket begagnat som det går

Kurslitteratur kan kosta skjortan. Vi vet. Visst är det detta som CSN ska användas till, men har man en hyra att betala och inte leva som en eremit hela studentlivet föreslår vi att man försöker hitta så mycket begagnad kurslitteratur som möjligt. Idag finns det ett flertal plattformar där studenter kan köpa kurslitteratur från examinerade elever. Detta kan bli betydligt billigare än att behöva införskaffa nya böcker.

3.      Överväg att skaffa en sidoinkomst

Om du har bidrag och lån, men pengarna fortfarande inte räcker till, eller har bidrag och vägrar ansöka om lån, men inte kan finansiera dina utgifter – då kan en sidoinkomst vara värd att överväga. Sidoinkomster kan man få på många sätt. Du kan höra om det är någon i klassen som behöver hjälp med plugget för en liten peng, leta efter frilansanställningar eller kanske överväga extraknäck från casinospelande på free-spins.io? Det bästa är givetvis om du får en stabil inkomst från ett helg- eller kvällsjobb, men vi vet av erfarenhet själva hur svårt detta är att ha tid med under studietiden.

4.      Laga din egen mat & gör matlådor

Att laga dina egna måltider hemma är definitivt billigare än att äta ute eller köpa färdigmat. Förutom att du sparar pengar är det dessutom betydligt nyttigare, och du lär dig hur det är att faktiskt vara vuxen. När du väl är igång med att laga din egen mat rekommenderar vi att du gör matlådor. Då behöver du inte betala dyra pengar för en macka i skolkafeterian och slipper stressa om kvällen efter en hel dag med lektioner och möten.

5.      Glöm inte att du bara är ung en gång!

Efter alla spartips vi listat ovan måste vi såklart belysa det faktum att du endast är ung en gång. Studietiden är hård för de flesta, inte bara för dig. Du kommer överleva trots att ekonomin är dålig och det viktigaste är inte bara utbildningen men även det sociala. Det är okej att dricka öl på fredagsbaren (eller läsk för dig som inte dricker alkohol) och gå ut och äta med sina vänner då och då.