Så höjer du din kreditvärdighet och få bättre ränta på dina lån
Så höjer du din kreditvärdighet och få bättre ränta på dina lån

Många som ska köpa bostad kämpar med att få ihop handpenningen. Som tur är finns det alternativa finansieringsalternativ. Här kan du läsa allt du behöver veta om att låna pengar till handpenningen, samt andra sätt att tänka kring finansieringen.

Är det en bra idé att använda ett privatlån som handpenning?

Många gånger är det inte ett bra alternativ att låna till handpenningen. Banker som tillhandahåller bostadslån tillåter ofta inte att handpenningen kommer från ett lån. Att låna för att betala handpenningen motsäger alltså syftet med bostadslånet, eftersom att handpenningen är tänkt att visa på hur mycket av dina egna pengar du investerar.

Banken kan fråga sig om du verkligen har råd att köpa bostaden, om du måste låna till insatsen. Men det finns banker som godkänner det här upplägget, så att låna pengar till handpenningen kan vara ett alternativ för dig som inte har några andra möjligheter.

Hur kan jag låna till handpenning?

Ett privatlån kan vara en sista utväg om du inte har några andra alternativ. Vanligtvis har privatlån kortare löptider och högre räntor än bostadslån, vilket innebär att din månadskostad kan bli betydligt högre med två lån istället för ett.

Om din bank godtar att du betalar handpenningen med lånade pengar bör du leta efter ett lån med schyssta villkor och låga kostnader. Jämför lån noga innan du bestämmer dig: nya SMS-lån är förmodligen inte ditt bästa alternativ. Hitta de lägsta räntorna, såväl som de bästa villkoren för just din situation. Du kan jämföra långivare på nätet, där du kommer att se att räntorna skiljer sig enormt från en långivare till en annan.

Om du använder ett privatlån för att betala för din handpenning, se till att du har tillräckligt med pengar för att betala varje månad. Om du inte har råd med både amorteringen och avbetalningen av privatlånet bör du överväga bostadsköpet.

Finns det några andra alternativ

En vanlig missuppfattning är att du måste lägga 20% av bostadens värde som insats. Ofta är det rekommenderat, men det är inte nödvändigt. Istället för att ta ett privatlån för att finansiera handpenningen kan du överväga dessa alternativ:

Låna från familj eller vänner

Fråga en familjemedlem eller en vän om de kan bidra till din insats i form av ett lån eller som en gåva. Även om denna betalningsform vanligtvis accepteras av banken så kan det finnas regler som ska följas. Se till att kontrollera med din bank så du vet vad som gäller.

Spara pengar

Det finns flera sätt att spara istället för att ta ett privatlån. Du kan sälja saker du inte behöver, ta ett extrajobb, eller bara avsätta en del av din inkomst varje månad. Genom att sälja föremål du inte behöver blir du både av med röran hemma samtidigt som du får in pengar. Du kan också jobba extra, frilansa osv. Och spara de pengar du får in. Det enklaste sättet är ofta att avsätta en del av din inkomst varje månad till ett sparkonto.

Slutligen

Att låna pengar till en handpenning när du ska köpa bostad är inte rekommenderat av flera anledningar. Framförallt eftersom att månatliga avbetalningarna blir betydligt högre än vad de skulle blivit om insatsen hade lagts kontant.

Med det sagt finns ibland inga andra alternativ, och då kan ett privatlån vara den enda lösningen. När du ansöker om ett privatlån är det viktigt att jämföra lån för att hitta det billigaste alternativet. Det finns många långivare på webben, och du kan ta hjälp av en jämförelsetjänst för att hitta det bästa lånet. Tänk på att prata med din bank, ofta kan ni tillsammans komma fram till det bästa alternativet för just ditt bostadsköp.