Så höjer du din kreditvärdighet och få bättre ränta på dina lån
Så höjer du din kreditvärdighet och få bättre ränta på dina lån

Det finns en del tricks och knep du kan använda för att stärka din privatekonomi genom att ta ett lån. Oavsett om det är ett privatlån eller ett SMS-lån utan säkerhet, kan du här hitta smarta lösningar för att få ut det mesta av ditt lån.

Spara genom att låna


Ett lån är en utgift men kan också hjälpa dig att spara pengar på lång sikt. Det vanligaste sättet att göra detta på är om du har flera lån som ska betalas av samtidigt. Varje lån har sin egen ränta och den samlade räntan för alla dina lån kan skada ekonomin om du inte har stenhård koll på dina lån. Olika ränta för olika lån är också en garanti för högre lånekostnader. Därför har flertalet banker och kreditföretag börjat erbjuda så kallade omstartlån eller samlingslån. Principen är enkel men fantastiskt effektiv. Du samlar helt enkelt alla dina lån hos en enda långivare och får då betala en enda (samlad) ränta.

Förutom ränta finns det andra faktorer som höjer kostnaden för dina lån. Aviavgifter, påminnelseavgifter och eventuella handläggningsavgifter är klassiska lånebovar. Dessa slipper du när du bakar ihop dina lån i ett enda stort banklån. Principen är densamma. Du amorterar ditt lån månadsvis men istället för att ha koll på 3, 4 eller kanske till och med 5 olika fakturor är det bara en faktura du behöver oroa dig för. Den kan du dessutom sätta på autogiro.

De största fördelarna med ett samlingslån är således:

  • Du sparar på att ha en samlad ränta och kan i bästa fall också omförhandla den nya räntan
  • Du slipper betala onödiga avgifter
  • Risken att du missar en faktura och får betala dröjsmålsränta minskar avsevärt
  • Pengarna du får behålla med en sänkt lånekostnad kan gå till semester, renovering, etc.


Välj den bästa lösningen


Jämförelsetjänster har på senare år blivit populära och det är inte så konstigt. Allt fler väljer att ta lån online. Samtidigt har låntagare blivit vassare när det kommer till val av kreditbolag och det är här som jämförelsetjänsterna kommer in i bilden. Välkända låneförmedlare som Fair-laan.se och LoanScouter.com/se erbjuder smidiga plattformar som automatiskt letar upp de bästa lösningarna utifrån dina egna unika kriterier. Det finns mycket att vinna på när du filtrerar din sökning med hjälp av en jämförelsetjänst. I första hand sparar du tid och energi genom att låta någon annan leta efter lån till dig. De lån som förmedlas kommer dessutom från legitima långivare som ger dig marknadens bästa villkor.

En del jämförelseverktyg, som t.ex. Fair-laan.se, erbjuder allt från finansiell rådgivning till skräddarsydda lösningar medan andra fokuserar helt på att genomsöka marknaden efter de bästa alternativen just nu. Viktigast är dock att du väljer en tjänst som är oberoende och icke-förbindande. Det innebär i praktiken att tjänsten inte finansieras av ett kreditbolag eller att du som användare måste registrera ett konto eller betala för tjänsterna som erbjuds. Både Fair-laan.se och LoanScouter.com/se är gratistjänster som förmedlar data och ständigt uppdaterad statistik för att kunna erbjuda dig bästa möjliga lösning.

En snabb, enkel och smidig låneprocess


Fundera gärna kring vilken typ av lån du behöver innan du startar själva låneprocessen. Då undviker du att lockas av första bästa erbjudande. Med hjälp av ett jämförelseverktyg går det att filtrera resultat utifrån lånetyp, ränta och löptid. Tanken är att du ska kunna fatta rätt beslut utefter dina nuvarande förutsättningar.

Det enda som krävs för att du ska kunna söka på ett trygg och enkelt sätt via en låneförmedlare är att du knappar in önskat lånebelopp, löptid och lånetyp. Numera använder du BankID för att skicka iväg en låneansökan så har du fortfarande inte skaffat dig det är det bara att kontakta banken. Oftast går det bra att söka direkt via din internetbank. Lycka till!