Dessa tre saker får världens ekonomi att snurra

Sannolikheten för att du som läser detta är intresserad av ekonomi och finans är mycket hög. Detta i sin tur leder förmodligen till att du har i alla fall ett litet intresse för aktier och börsen. När man som privatperson köper aktier i ett företag så blir man själv en liten spelbricka i det enorma finansiella ekosystemet.

Men vad är det egentligen som får det finansiella systemet att snurra? Och hur kommer det sig att så många människor kan tjäna så vansinnigt mycket pengar på att handla dessa tre saker? Detta ska vi försöka reda ut här, även om vi bara kommer att kunna skrapa på ytan.

Valutor

Så gott som alla länder har sina egna valutor, även om det finns vissa exempel på länder som använder ett annat lands valuta, främst amerikanska dollar i Sydamerika. Alla transaktioner som genomförs inom det landet använder sig då utav den här valutan, exempelvis kronan i Sverige eller pundet i England. Men det finns också som du säkert redan vet länder som delar valuta i form utav Euron. Detta betyder att man kan använda sig utav en Euro från Finland för att genomföra ett köp på ett bageri i Tyskland.

Men vad menas det med att ett lands valuta är svag? På grund utav en lång rad olika anledningar så kan en valuta tappa sin köpkraft gentemot andra valutor. Detta kan leda till stora ekonomiska problem och kräver ibland att stora centralbanker kliver in för att åtgärda detta, medans det ibland reder ut sig med tiden. Idag så är de flesta valutor mer eller mindre digitala, men banker behöver fortfarande växla digital valuta för att allt ska bli rätt, även om det inte finns några fysiska pengar att byta ut.

Aktiehandel

Den globala aktiemarknaden är idag enorm och omsätter ofantliga mängder pengar varje år. Idag så har många länder sina egna aktiemarknader, däribland Sverige och så gott som alla andra europeiska länder. På aktiemarknader så kan man spekulera kring vad företag kommer vara värda i framtiden och det finns många som tjänar enorma mängder pengar på aktiemarknaden varje år.

Genom att skapa ett konto hos en nätmäklare såsom Avanza eller Nordnet så kan du ta del av den globala finansmarknaden direkt från telefon eller dator. Om du är intresserad av att investera men inte vill lägga ner tid och energi på att leta efter bra aktier att köpa kan det vara en god idee att köpa på fonder. På så sätt kan du få ditt kapital att växa utan att själv behöva lyfta ett finger. Om du är intresserad av att lära dig mer om fonder är småspararguiden en fantastisk resurs att använda sig utav.

Handel med råvaror

Råvaruhandel, och primärt handel med olja är en livsviktig del av den globala finansmarknaden. Självklart så står inte handlare och byter fat av olja mot pengar utan istället så handlas allt via kontrakt. Förändrade priser på olja kan påverka aktiemarknader och bensinpriser och är en väldigt intressant marknad att studera närmare.