Vad är snabblån och hur funkar det?

Behöver du låna pengar finns det många olika typer av lån att välja mellan. Vi guidar dig mot rätt lån för dina finansiella behov.

Det finns olika typer av lån på den svenska kreditmarknaden. Går du i lånetankar är det viktigt att läsa på vilka sorters lån som finns tillgängliga. På så sätt kan du välja det lån som bäst möter dina behov och förutsättningar. De 3 vanligaste formerna av lån är:

    • Bolån/billån

    • Konsumtionslån/privatlån

    • Högkostnadskredi

När du vill köpa hus eller lägenhet är det ett bolån du söker i första hand. Ett bolån kan också gå till att finansiera en renovering. Banken tar bostaden som säkerhet för lånet. Detsamma gäller om du vill köpa en bil. Då tar banken din bil istället som säkerhet.

Ett konsumtionslån kan också kallas för privatlån, blancolån, snabblån eller SMS lån. Den här typen av lån har oftast en högre ränta eftersom banken inte tar ut någon säkerhet för lånet. Å andra sidan får du använda ett konsumtionslån till precis vad du vill.

Oavsett vilket lån du väljer tillkommer det avgifter och ränta på ditt lån. Hur mycket du får betala i ränta beror på långivaren, typen av lån, typen av ränta och hur länge du har på dig att betala tillbaka lånet. En del lån har fast ränta (bunden ränta) medan andra har rörlig ränta. Rörlig ränta innebär att räntan förändras över tid och styrs av den rådande räntemarknaden.

Högkostnadskrediter är i grund och botten detsamma som konsumtionslån med en viktig skillnad. Ett konsumtionslån behöver inte nödvändigtvis vara ett dyrt lån. En högkostnadskredit har däremot alltid en högre räntesats än marknadssnittet. Snabblån är ett bra exempel på högkostnadskredit. De flesta snabblån bör, som namnet antyder, betalas tillbaka snabbt för att räntan inte ska rusa ifrån dig. För högkostnadskrediter gäller enligt svensk lag ett räntetak och ett kostnadstak. Det innebär att långivaren max får ta ut ca 40 % i ränta och att det du får betala tillbaka för ditt lån max får vara dubbelt så mycket som beloppet du lånat, inklusive avgifter.

Andra exempel på lån som finns tillgängliga är medlemslån och kontokortskredit. Ett medlemslån är den billigaste formen av lån utan säkerhet. Medlemslån är något som medlemmar i facket får utnyttja hos vissa banker. Räntan är låg för den här typen av lån och även om just din bank inte erbjuder medlemslån så brukar det gå att få ett liknande lån till förhållandevis bra villkor. Kontokortskredit är precis vad namnet anger, alltså kredit som du får när du handlar med kreditkortet.

Vilket lån är bäst?

Har du många lån som ska betalas av samtidigt kan du faktiskt spara pengar på dina lån genom att baka ihop alla i ett enda stort lån. Att samla lån, något som också kallas för skuldfinansiering, har blivit alltmer populärt. För dig som har många dyra smålån att betala av kan det vara guld värt att byta till ett samlingslån istället. Du kan kapa dina räntekostnader per månad rejält och samtidigt sänka årsräntan på dina lån. Det underlättar också din finansiella vardag. Du slipper hålla koll på flera olika fakturor och räntor. En lägre månadskostnad ger dig utrymme till att spara mer och få tid till andra roligare aktiviteter. Befinner du dig i en klassisk skuldfälla kan detta vara en utmärkt lösning. Undvik att hamna i Kronofogdens register, stoppa betalningsanmärkningarna, inkassoskulderna och ordna upp din ekonomi med skuldfinansiering. För att få hjälp med att samla lån kan du kontakta ditt kreditföretag eller banken. Även om du har smålån hos en annan långivare kan du vända dig till din egen bank för råd och vägledning kring skuldfinansiering.

Jämför lån

LoanScouter är en jämförelsetjänst som hjälper dig att få ordning på dina låneansökningar. Innan du skickar in en ansökan rekommenderar vi att du kikar på vilka erbjudanden som finns tillgängliga via vår jämförelsetjänst. På LoanScouter kan du jämföra marknadens bästa och billigaste lån. Vi samarbetar med seriösa kreditbolag som står under Finansinspektionens tillsyn. Hos oss kan du fatta ett korrekt och ansvarsfullt lånebeslut, helt kostnadsfritt