Hur mycket kan du om lån?

Lån och finansieringar är stora delar av många svenskar privatekonomi. Att ta ett lån kan vara ett sätt att få råd med någonting som annars skulle ha varit långt utom räckhåll. Vi kommer att lista tre av de vanligaste lånen som svenskar tar.

Ett lån kan vara ett fantastiskt ekonomiskt redskap att använda sig utav. Genom ett lån så kan man få möjlighet att genomföra köp som annars inte hade varit möjligt. Det är på grund av detta som så många svenskar varje år tecknar ett lån. Det finns huvudsakligen tre olika kategorier av lån som vi kommer att gå igenom i den här texten. Men visste du att det även finns en fjärde? Dessa kallas för räntefria lån och om man är intresserad av att lära sig mer om det kan man göra det via länken som följer. Lån utan ränta tenderar att skilja sig en del från traditionella lån och kan vara intressant att läsa om.

Bolån vid köp av bostad

Ett bolån är den allra vanligaste typen av lån. Dessa går att tas på så gott som alla banker i Sverige och används vid ett köp av en bostad. Dessa kräver en fast månadsinkomst, såväl som en större summa pengar i form utav en kontantinsats. Kontantinsatsen brukar behöva vara på ungefär 20% av summan som man vill låna.

Med dagens bostadsmarknad och köpklimat så är det oerhört ovanligt att människor kan köpa en bostad utan att använda sig utav ett bolån. Om du är intresserad av att ta ett bolån är det första du bör göra att ta kontakt med din bank. Ett bolån är alltså väldigt vanligt och en övervägande majoritet av alla som äger en bostad idag gör det med hjälp utav ett bolån.

Större privatlån för att finansiera olika saker

Men det är inte bara vid köp av bostad som man kan behöva låna pengar. Det är även väldigt vanligt att människor tecknar ett privatlån för att kunna finansiera en lång rad olika saker. Ett privatlån skiljer sig dock från ett lån utan ränta och tas oftast via banken. Dessa kan skilja sig vilt i olika summor.  

Även anledningen till att folk tar dessa lån skiljer sig från person till person. Det kan handla om att vissa behöver skjuta till lite extra pengar för att kunna köpa en bil, eller så vill man renovera eller reparera hemma. Oavsett anledning så kan privatlån vara ett bra redskap att använda sig av för att få privatekonomin att gå ihop. Även här är det vanligast att gå via sin bank istället för att använda sig utav ett lån utan ränta.

Samlingslån

Den tredje typen av lån kallas ibland för samlingslån eller snabblån. Många svenskar har idag en hel hög av olika lån och avbetalningar på olika ställen. Genom att då låna en summa pengar för att betala av alla dessa små lån så kan man få ner sina månadskostnader.

Detta kan vara ett fantastiskt verktyg att använda sig utav. Se dock till att du har räknat på det hela innan du skriver under på något om du känner att ett samlingslån kan vara en bra lösning för dig.