Så väljer du det mest förmånliga kreditkortet

När det kommer till att välja kreditkort kan det vara svårt att veta vart man ska börja. Det finns trots allt flera typer av kreditkort att överväga, alla med olika funktioner att ta hänsyn till. Åtminstone måste du överväga dina utgiftsvanor, vilka typer av belöningar du värdesätter högst samt vilken typ av kreditkort du sannolikt kommer att kvalificera dig för.

Här kommer fyra steg som kan hjälpa dig hitta det mest förmånliga kreditkortet av svenska kreditkort för din livsstil och dina mål.

1.    Börja med att kontrollera din kreditvärdighet

Det första steget för att välja rätt kreditkort är att kontrollera din kreditvärdighet. När du ansöker om ett kreditkort kommer nämligen ditt kreditvärde ha stor betydelse för huruvida du blir godkänd eller inte. Genom att göra en kreditupplysning på dig själv, genom exempelvis UC, Creditsafe eller Bisnode, kan du få en känsla av hur din kreditvärdighet ser ut. Det möjliggör också för dig att kontrollera så att det inte är några fel, och i så fall rapportera dessa fel.

2.    Välj den sortens kort som passar dig bäst

När du har en bättre känsla för ditt kreditvärde kan du fokusera på att välja det kort som passar dig bäst. Idag finns det ett brett spektrum av kreditkort, alla med för- och nackdelar beroende på dina mål, dina vanor och din kreditvärdighet. Därför är det en god idé att fråga dig själv: “varför vill du ha ett kreditkort?”. Svaret på denna fråga bör styra dig i rätt riktning.

Om du är ute och reser mycket bör du ha ett kreditkort som möjliggör billigare uttagsavgifter utomlands och ett utan valutapåslag.

Bryr du dig om din budget när du handlar bör du istället kanske ha ett kreditkort ger dig bonuspoäng eller pengar tillbaka på dina inköp i mataffären.

3.    Tänk på räntor och avgifter

Kreditkortsutgivare tjänar pengar genom räntor och avgifter. Därför är det viktigt att undersöka dessa kostnader innan du ansöker om ett kreditkort.

Räntorna på kreditkort kan variera väldigt mycket. Vissa kort erbjuder en ensiffrig ränta, andra tvåsiffriga. Räntan på ditt kreditkort bör vara en avgörande faktor i ditt beslutsfattande.

Olika typer av kreditkort tar också ut olika avgifter. Bland annat har vi årsavgiften, som är den kostnad du måste betala årligen för att använda kreditkortet. Andra kreditkort tar betalt för att överföra pengar, och några för att göra utländska transaktioner.

Jämför kreditkort för att hitta det bästa alternativet

Med tanke på att det finns en uppsjö av kreditkort i Sverige kan det bli något problematiskt för en att ta ett beslut. Du behöver dock inte gå igenom alla kreditkortsgivares hemsidor och läsa igenom deras villkor och granska vilka förmåner de har. Idag finns det nämligen företag som arbetar med att göra just detta: jämföra kreditkort.

Dessa företag opererar på hemsidor som jämförelsetjänster där de jämför olika kreditkort. De listar deras favoriter utifrån en mängd olika faktorer, som ränta, bonusar, försäkringar och förmåner. Sålunda kan du kika igenom deras listor och förhoppningsvis mycket enklare ta ett beslut. Men kom ihåg att ta hänsyn till dina behov, mål och ekonomiska förutsättningar.