Så sparar du pengar på dina elräkningar

Allt för många privatpersoner har koll på hur mycket pengar de förbrukar på sina årliga elräkningar. Lika många ser bort från det faktum att det finns många åtgärder de kan vidta för att minska räkningarna rejält

Är du en av dem som gärna minskar din elförbrukning för att spara pengar rekommenderar vi att du fortsätter läsa. Här kommer några av de största elbovarna som du kan skära ner på för att minska dina elräkningar. Då kan du spara rejält med pengar – pengar som du kan lägga på annat.

Skifta elavtal

En av de främsta bidragande faktorerna till allt för höga elräkningar är dyra elavtal. Det finns en uppsjö av olika elleverantörer på marknaden idag och därmed alltid ett billigare alternativ att finna. Har du i dagsläget en dyr elräkning utan att faktiskt förbruka så mycket elektricitet är det förmodligen en dyr elleverantör som är boven. Börja därför med att undersöka vad det faktiskt är du betalar för i dagsläget, och se om huruvida det inte finns ett billigare elavtal du kan använda dig av. Du kan ta hjälp av https://elavtal24.com/ för att jämföra de olika branschledande elbolagen på marknaden tills du hittar det avtal som passar dig, din situation och ekonomi bäst.

 

Investera i effektiva apparater

Det är inte det smartaste att kasta ut fullt fungerande apparater, men när det väl är dags att byta ut dina gamla är det värt att investera i nya med hög energieffektivitet. Det kan vara allt från en A+++tvättmaskin, en modern och effektiv diskmaskin och ett energisnålt kylskåp. Tyvärr är helt vanliga hushållsapparater vanligtvis större miljöbovar än vad man antar, därav vikten av att välja energisnålare varianter. Några gånger kan de vara dyrare i inköpspris, men om man beräknar hur mycket pengar man kommer spara på det är det definitivt värt det. Dessutom får man fräscha och miljövänliga alternativ till sina gamla hushållsapparater.

Låt inte ting stå på Standby

Allt för ofta låter man ting stå på Standby eftersom det är så bekvämt. Sedan är det allt för många som vet hur mycket det faktiskt kostar gentemot att stänga av apparaterna helt och hållet. Bara detta kan spara dig några hundralappar årligen. Se till att stänga av apparaterna i kontakten istället för att låta dem stå på Standby och använd gärna stickkontakter som kan slås på och av via din telefon för att se till att alla apparater som inte används alltid är avstängda. Sedan finns det en hel del billiga timerpluggar för dig som föredrar det.

Diska med en diskmaskin

Ytterligare något som många glömmer bort är den energieffektiva diskmaskinen! Faktum är att diskmaskiner förbrukar både mindre el och vatten än om man handdiskar. Det spelar ingen roll om disken sköljs under rinnande vatten eller om man diskar i en uppfylld diskho – diskmaskiner är bara mer effektiva och därmed även billigare. För att spara ytterligare pengar på din elräkning kan du med fördel ansluta diskmaskinen till kallvattnet. Diskmaskinen värmer nämligen upp vattnet själv då, vilket som sparar energi och därmed pengar.