I Sverige är det skattemyndigheter som hanterar många av de avgifter som svenska företag är tvungna att betala och i vissa fall kan få tillbaka genom avdrag eller särskilda bestämmelser. Oftast är det något som går på rutin inom de flesta företag, men det kan finns några saker som är viktiga att tänka på. Eftersom saker och ting snabbt kan ändras genom att nya lagar införs och dylikt är det viktigt att man är uppdaterad om vad som gäller – är du det?
Bokföring i rättan tid
Tillgångar inom både stora och mindre företag kan se olika ut. Det kan enkelt sett vara byggnader, maskiner, pengar eller gods, men det kan även vara personalens kunskap. Och just medarbetarna i ett företag är viktiga, vilket de flesta företagare vet om. När det kommer till anställda personer inom ett företag så finns det vissa bestämmelser och skattelagar som kräver att man skickar in kontrolluppgifter till Skatteverket. Det finns likaså vissa uppgifter i bokföringen som ska skickas till en revisor eller liknande, men hur du ska gå tillväga med det kan du läsa mer om se här.
Givetvis behöver man inte kunna allt om bokföring och revision, men det kan vara bra att ha lite insikt i de grundläggande begreppen som används. Dels för att det då blir enklare att förstå vad som skrivs eller sägs, dels för att kunna göra rätt från början. Som företagare behöver man ha vissa förhållningsregler när det kommer till de finansiella aspekterna. Det kan tyckas krångligt och besvärligt, men med relativt enkla metoder kan man skapa bra förutsättningar.
Tänk på allehanda saker
Det finns generellt några förhållningsregler som kan vara bra att ha som riktmärke, när det kommer till det finansiella inom företaget. Att man måste spara kvitton, faktor och lönespecifikationer vet du kanske redan om, men det finns givetvis fler saker som kan behöva sparas. Uppgifter som man skickar in till skatteverket ligger sedan till grund för de bidrag, man kan ha rätt att få som företag – därför är det viktigt att hålla reda på alla viktiga dokument.
Dela upp i bitar
Ett bra tips på att skapa bättre översikt över dokument, kvitton, fakturor och gud vet allt – skulle kunna vara att dela upp året i olika delar allt beroende på hur stor omsättning och efterfrågan som finns i en viss period. Exempelvis kan året delas in efter antal månader eller i kvartal, om det rör sig om en mindre verksamhet. Tag en pärm och gör fyra flikar med plastfickor. Du har nu möjlighet att organisera de papper som hör till varje separat period i var sin plastficka.
Vid årets slut när årsredovisningen skall göras kan du enkelt plocka fram de kvitton, som hör till den perioden, som du sitter och jobbar med just vid det tillfället. På så vis blir arbetet mycket enklare, eftersom du slipper leta fram rätt kvitto, kontrolluppgift till Skattemyndigheten, faktura eller vad det nu än är för ett papper du behöver leta fram.
En tidskrävande del av bokföringsarbetet är nämligen exempelvis att behöva leta fram de olika uppgifter som behövs och krävs för att göra en fullständig årsredovisning. Nu har vi gått igenom förslag och tips på hur du kan organisera dig – något som gör bokföringen enklare.