Guide: Så köper du kryptovalutor
Även om kryptovaluta fortfarande är främmande för många, har det senaste tiden blivit alltmer känt och alltmer accepterat världen över. De digitala valutorna intresserar kanske framför allt investerare, som ser möjlighet för hög avkastning tack vare dess kraftiga prissvängningar.
Det är dock inte endast erfarna investerare som kan investera i kryptovalutor. I praktiken kan vem som helst göra det, man måste bara vara väl insatt i de digitala valutornas värld. Redo för att börja köpa kryptovaluta? Ta då hjälp av vår guide för hur man köper kryptovaluta nedan.
Vad är kryptovaluta?
Kryptovaluta är en typ av digitala pengar skapade av en källkod. De fungerar helt självständigt, utan ingripande från en mellanhand som en bank eller annat finansiellt institut. Kryptovalutor använder kryptografi för att säkra alla transaktioner.
Idag finns över 1 000 kryptovalutor tillgängliga online, där de mest populära i skriven stund är Bitcoin, Ethereum och Binance Coin. Kryptovalutor skiljer sig markant från traditionella Fiat-valutor, men trots detta kan man fortfarande köpa och sälja dem som man vill.
Blockkedjetekniken
Blockkedjan är en decentraliserad, offentlig lista över en kryptovalutas alla transaktioner. Slutförda block, det vill säga transaktioner, registreras och läggs till i blockkedjan. Den decentraliserade databasen som hanteras av flera är känd som ”Distributed Ledger Technology” (DLT).
Blockkedjan är alltså en typ av DLT där transaktioner registreras med en oföränderlig kryptografisk signatur. Om ett block i en kedja ändras, syns detta automatiskt. Det vill säga att det är nästintill omöjligt för cyberkriminella att hacka sig in i blockkedjan.
Kryptomining
Kryptomining är den process som lägger till nya block till blockkedjan. När man minar Bitcoins, den mest populära kryptovalutan, ökar antalet Bitcoin-mynt i omlopp. Mining kräver en specifik programvara som används för att lösa matematiska problem, och detta validerar transaktionerna som utgör blocken. När så kallade ’miners’ utför mining på kryptovalutor belönas de med ett visst antal digitala mynt. Att mina kryptovalutor är dock inte är det samma som att investera i dem, något vi kommer se närmre på i följande stycken.
Varför köpa kryptovaluta?
Nu när du bekantat dig lite med kryptovaluta kanske du undrar varför du ska köpa kryptovaluta. Det finns inget entydigt svar på denna fråga, då det finns fördelar respektive nackdelar med handel med kryptovalutor.
Kryptovalutamarknaden har verkligen blomstrat under de gångna åren. Allt fler har öppnat ögonen för de virtuella valutorna, och även om värdet fluktuerat något extremt, har kryptovalutor visat sig vara en relativt bra investeringskälla. Faktiskt så har studier visat att en liten exponering av kryptovalutor i portföljen kan öka den årliga avkastningen. Det handlar alltså om att låta en liten del av sin investeringsportfölj utgöras av kryptovaluta, men inte mer än 4–6%.
Något som lockar många investerare, utöver det faktum att kryptovalutor ökat i värde under de gångna åren, är att framtidsutsikterna för de digitala valutorna ser ljusa ut. I samband med att teknikerna utvecklas och efterfrågan bland konsumenterna ökar, stiger värdet bara ännu mer. Här på https://valutakurser.online/ hittar du mer om kursen.
Vilka risker finns det med att köpa kryptovalutor?
Riskerna med handel med kryptovalutor är främst relaterade till dess volatilitet. De är riskfyllda och spekulativa och därför är det viktigt att förstå riskerna med att köpa kryptovalutor innan man kommer igång.
De är volatila
Oväntade förändringar på kryptomarknaden kan leda till plötsliga prissvängningar. Därför är det inte så ovanligt att priset på kryptovalutor snabbt sjunker med tusentals kronor på bara några timmar. Detta kan tyvärr leda till stora förluster för investeraren.
De är oreglerade
Något som för några anses vara en nackdel med kryptovalutor är det faktum att de är oreglerade, det vill säga att ingen regering eller bank kontrollerar transaktionerna.
De kan utsättas för hacking
Eftersom all handel med kryptovalutor föregår online finns det tyvärr en risk för att utsättas för hacking. Det finns dessvärre inget perfekt sätt att förhindra tekniska fel, mänskliga fel eller hacking.
Vilka är de mest populära kryptovalutorna?
Några kanske endast har hört talas om den välkända kryptovalutan Bitcoin, men faktum är att det finns tusentals kryptovalutor att välja mellan. Låt oss se närmre på vilka de mest populära är, utöver Bitcoin.
Ethereum (ETH)
Ethereum är ett decentraliserat blockkedjenätverk som drivs av Ether-tokens som gör det möjligt för användare att genomföra transaktioner, tjäna ränta på sina innehav, använda och lagra icke-fungibla tokens (NFT), handla med kryptovalutor, spela spel och mycket mer. Värdet på ETH har accelererat under 2021 och nådde sitt all time high den 10 april då den låg på 238,77 dollar.
Binance Coin (BNB)
Binance Coin är kryptovalutan som ges ut av Binance-börsen och handlas med BNB-symbolen. BNB baserades från början på Ethereum-nätverket men är nu den ursprungliga valutan för Binances egen blockkedja, även känd som Binance-kedjan. Binance Coins all time high är 677,15 dollar.
Ripple (XRP)
Ripple är ett open-sourceprotokoll som möjliggör för de så kallade XRP-tokens att skickas över hela världen. Den digitala valutan har funnits sedan 2018 men inte slått sitt all time high 2018 då värdet låg på 3,40 dollar per token.
Köp kryptovaluta på en kryptobörs eller kryptomäklare
När man ska köpa kryptovaluta står man inför valet att antingen köpa den underliggande tillgången via en kryptobörs eller endast spekulera på priset med hjälp av en kryptomäklare. För den som vill lära sig mer om blockkedjan samt skapa sin egen kryptoplånbok är handel på en kryptobörs att föredra, varav den som hellre vill tjäna på prisfluktuationer kommer dra nytta av en kryptomäklare.
Oavsett vad du väljer för handelsplattform för kryptovalutor så gäller det att du registrerar dig, gör en insättning på ditt handelskonto och därefter kan du börja handla. Var uppmärksam på att kryptohandel kräver att man är noggrant insatt i vad man håller på med, annars finns det risk för stora förluster.
Handel på kryptobörs kräver cryptowallet
Om du bestämt dig för att köpa kryptovaluta från en kryptobörs snarare än en kryptomäklare kommer du behöva din egen cryptowallet, eller kryptoplånbok som man så fint kan översätta dem till på svenska. Kryptoplånböcker lagrar inte själva kryptovalutorna som sådan, men innehåller offentliga och privata nycklar för att transaktioner med kryptos ska kunna genomföras.
Gällande kryptoplånböcker så finns det två huvudkategorier: hot och cold wallets. Hot wallets är direkt anslutna till internet och löper därför större risk för att bli hackade gentemot cold wallets som inte är anslutna till internet.
Håll koll på beskattningen av kryptovalutor
Alla som säljer, byter eller betalar med en eller flera kryptovalutor måste redovisa detta i samband med sin deklaration till Skatteverket. Ens vinst eller eventuella förlust räknas ut på följande sätt:
Det du fått betalt (försäljningspris) – Omkostnadsbeloppet beräknat enligt genomsnittsmetoden = din vinst eller förlust. (Hämtat från Skatteverket)
Går man med vinst beskattas man för hela vinsten och betalar 30% skatt på denna. Går man med förlust är den avdragsgill till 70%.
5 Tips till kryptoinvesteraren
Ingen blir bra på investeringar över en dag. Det kräver tid och engagemang för att lyckas. Vill du finslipa dina kunskaper kan vi därför erbjuda att dela med oss av några av våra bästa tips gällande kryptoinvesteringar. Så fortsätt läsa för att ta del av dem!
1. Förstå och anpassa dig efter riskerna
Till att börja med är det viktigt att du är väl insatt i vilka risker som finns med att investera i kryptovalutor. Tänk på att kryptovalutor är extremt volatila, vilket ökar riskerna för stora förluster. Därför är det smart att sätta gränser för hur mycket du får investera i en viss digital valuta och låt bli att frestas till att investera med mer pengar än du har råd att förlora.
2. Låt endast kryptoinvesteringar utgöra 3–6% av din portfölj
Det lönar sig inte att ha för mycket investerat i en enda tillgång. För att slippa riskera att bli överexponerad om en kryptovaluta skulle falla markant i värde är det därför viktigt att diversifiera din investeringsportfölj. Gällande kryptovalutor så rekommenderas det att man inte låter dem utgöra en större andel än 3–6% av sin totala investeringsportfölj.
3. Tänk långsiktigt
Eftersom värdet på kryptovalutor kan fluktuera dramatiskt från en dag till en annan är det viktigt att tänka långsikt när det kommer till kryptovalutor. Kryptovalutor är inte längre en trend, och att investera i kryptomarknaden i månader eller år åt gången kan därför ge dig de bästa avkastningarna.
4. Håll koll på börsen
För att kunna tjäna något på sina investeringar och även minska risken för förlust måste man hålla koll på prissvängningar. Detta gör man bäst genom att dagligen (gärna oftare än så) hålla koll på börsen och ens respektive investerade kryptovalutors värde. Det kan vara en god idé att ställa in notifikationer på sin mobiltelefon så man får meddelande varje gång ens kryptovaluta sjunker eller stiger betydande i värde.
5. Automatisera handeln
Precis som med vanliga aktier och fonder kan det underlätta att automatisera sin handel med kryptovalutor. Väldigt många kryptovalutabörser erbjuder denna funktion idag, varav man då använder ett fast belopp varje månad till att köpa kryptovalutor, vilket i sin tur resulterar i vinster eller förluster baserat på kryptovalutans värde. Automatiserad handel kan vara särskilt fördelaktigt för nybörjaren eller investeraren som inte har mycket tid över till att just investera.