Europeiska indexfonder
En indexfond är en investering som följer ett visst marknadsindex. Vanligtvis består den av aktier och olika tillgångar och dessa är utspridda av flera olika företag inom det index som du har valt att investera i.
En indexfond är ett relativt enkelt sätt att investera utan att själv behöva spendera särskilt mycket tid eller pengar på att hålla koll på marknaden själv. Tvärtemot enskilda aktier som kräver att du håller ett öga på börsen och köper och säljer allteftersom marknaden rör sig, så fungerar indexfonder på så sätt att du investerar över en längre tid och kan fokusera på annat istället för att oroa dig för om värdet stiger eller sjunker.
Vad är en indexfond?
En indexfond är en slags investering som består av flera olika aktier inom ett visst område eller marknadsindex. Du kan till exempel välja att investera geografiskt så som Europa eller inom en viss bransch så som hälsa eller teknologi. Indexfonder följer marknadsindex inom det område som du har valt att investera i och sköts mer passivt än till exempel en investering i enskilda aktier. De är ett bra sätt att ge större variation till din investeringsportfolio och ger ofta högre avkastning på sikt än vad mer aktiva investeringar gör.
Hur fungerar indexfonder?
För att förstå hur en indexfond fungerar så är det viktigt att du först förstår vad skillnaden är mellan en aktiv och en passiv förvaltning. En aktiv förvaltning är när en investeringsförvaltare aktivt väljer när denne ska köpa eller sälja olika investeringar. Eftersom det är någon som gör jobbet att välja mellan dessa investeringar och försöka förutspå hur marknaden kommer att röra sig så kommer du ofta få betala höga avgifter för aktiva investeringar. Ofta kommer du också själv behöva spendera mycket tid med att hålla koll på dina investeringar och på marknaden.
En passiv förvaltning å andra sidan är en strategi där en fondförvaltare bygger en portfolio med investeringar som reflekterar ett visst index, så som börsen. På detta sätt så följer ofta dessa indexfonder indexet ifråga utan att man behöver använda någon förvaltare, eller att du själv behöver göra särskilt mycket arbete.
Hur kan man gå till väga för att investera i en indexfond?
Till att börja med så behöver du välja ett visst index att investera i. Dessa kan som sagt variera inom olika områden. Till exempel så kan du välja mellan index beroende på företagsstorlek, geografi, bransch eller industri, typ av tillgångar (aktier, värdepapper, etc) och marknadsmöjligheter, osv.
Trots att det finns så många olika varianter att välja bland så är det för många bara möjligt att investera i en enda, och ofta räcker det. Kända Warren Buffet själv har sagt att det ofta räcker för en investerare att investera i en enda bred marknadsindex för att ha ett tillräckligt brett utbud av tillgångar i sin portfolio. Med det sagt så är det relativt lätt att anpassa dina investeringar på det sätt som passar dig bäst.
När du väl har valt det index som intresserar dig så är det dags att hitta rätt indexfond att investera i. Vad du väljer brukar ofta bero till största delen på kostnaden. Låg kostnad är en av de större fördelarna med indexfonder och också en anledning till att de är så populära. De är billiga eftersom de automatiskt följer det index som du har valt. Men dra inte slutsatsen att det betyder att alla indexfonder är billiga. Det lönar sig att alltid kontrollera vilka eventuella administrativa kostnader och andra kostnader som det kan vara bra för dig att känna till.
När du har hittat ett passande index och en passande fond så är det slutligen dags att köpa en andel i fonden ifråga. Hur eller var du ska göra det beror även här på flera olika saker. Många fonder kan du köpa direkt genom din bank, andra kan du köpa direkt hos fonden ifråga. Vill du investera i mer än en enda så kan det vara en bra idé att öppna ett konto hos en fondmäklare för att på så sätt samla alla dina investeringar på ett och samma ställe. Detta kan också vara en bra idé om du också vill kunna investera även i enskilda aktier eller andra tillgångar utöver dina indexfonder.
Värt att komma ihåg är att även fast indexfonder i regel har mycket lägre risk än andra typer av investeringar så är de aldrig helt riskfria. En indexfonds historia är heller inte en indikation på hur avkastningen kommer att se ut i framtiden. Du bör därför aldrig investera mer än du har råd att förlora om det skulle visa sig att det din investering inte går som du hade tänkt dig.