Om du har flera lån eller kreditskulder kan ett samlingslån vara en bra idé. Kortfattat är ett samlingslån ett effektivt sätt att sänka dina månadskostnader på. Det kan också spara pengar på både lång- och kort sikt. Men vilka krav ställs för att du ska kunna samla lån?

Villkor för samlingslån

Det är viktigt att veta att villkoren för att låna till ett samlingslån skiljer sig från en bank till en annan. Men det finns några gemensamma faktorer som de flesta långivare efterfrågar.

Nästan alla långivare kräver att du är 18 år eller äldre och lagligt bosatt i Sverige med ett verifierbart bankkonto. Sedan är det möjligt att låntagare med utmärkt kreditvärde och låga skulder kan kvalificera sig till billiga låneräntor. Men priserna är ofta mycket individuella, och anpassas när du ansöker.

Om du har lågt kreditvärde på grund av tidigare skulder eller låga inkomster, kan du ändå få låna pengar för att samla lån, men bör förvänta dig högre räntor. För dig som har dålig kredit finns andra möjligheter, som att låna med säkerhet eller medsökande.

Vissa långivare påstår att de inte har några minimikrav för kreditvärde, men det betyder inte att de inte kontrollerar dina förutsättningar med en kreditupplysning. Faktum är att långivare måste göra en kreditupplysning innan de beviljar ett lån. Om du vill veta hur du ligger till kan du själv göra en kreditvärdering för att se dina uppgifter. Du får också en kopia hemskickad med posten varje gång ett företag har efterfrågat en upplysning på dig.

Om du inte kvalificerar dig för ett lån hos din bank finns det flera alternativ hos långivare online. Tänk på att välja noggrant och se upp för höga kostnader och oschyssta villkor.

Vilken långivare är rätt för mig?

Fair-laan har granskat över 25 långivare för att hjälpa dig att jämföra och välja ett lån som passar dig. Du kan också läsa recensioner om de olika långivarna, och se vilka lån som passar bäst för att samla lån.

Räkna ihop det totala beloppet på alla dina existerande skulder. Då vet du exakt hur mycket pengar du behöver låna för att samla dina lån. När du jämför privatlån anger du hur mycket du behöver låna, då får du en överblick av de lån som finns tillgängliga. Sedan kan du jämföra i lugn och ro. Jämför faktorer som ränta och låneperiod, och se till så att din nya månadskostnad blir lägre än tidigare.

Ytterligare steg mot ekonomisk hälsa

Om du lånar pengar för att betala av skulder är ett privatlån det bästa alternativet. Att skapa en budget och komma igång med sparande är små steg som kan hjälpa dig att bygga upp en starkare ekonomisk framtid.

Om du inte har ett omedelbart behov av kontanter kan du jobba mot att bygga upp ditt kreditvärde. Ett högre kreditvärde gör att du får tillgång till fler lånemöjligheter, lägre räntor och bättre lånevillkor i framtiden.

Tänk på att

Årliga räntesatser, låneperiod och månatliga betalningar beräknas baserat på analys av information som lämnats av dig, information från långivare och allmänt tillgänglig information. Det finns inga garantier för vilka lån du kan bli erbjuden. Tänk på att endast låntagare med utmärkt kreditbetyg har tillgång till den lägsta räntan. Din faktiska ränta kommer att bero på faktorer som kreditpoäng, begärda lånebelopp, låneperiod och kredithistorik.

Med det sagt kommer du förmodligen ändå att spara pengar varje månad genom att samla dina existerande lån och krediter, men hur mycket du kan spara varierar från person till person.

Och förutom att spara pengar, kan det vara en bra idé att samla lån av fler anledningar. Till exempel har du bara en avbetalning att hålla koll på istället för flera, vilket gör det enklare och mindre komplicerat att betala varje månad.